- Cadastrul agricol -

Cadastrul agricol costa intre 2 si 10% din
valoarea terenului

- articol aparut in ziarul Cotidianul din data de 13/03/2008  -

Impunerea unor limite la tarifele de cadastru ar putea bloca piata terenurilor in zonele sarace.

Potrivit Legii 217/2007 privind stabilirea taxelor si tarifelor in vederea inscrierii terenurilor agricole in Cartea Funciara, „onorariile percepute pentru intocmirea documentatiilor cadastrale necesare inscrierii in Cartea Funciara se stabilesc prin hotarire de guvern, in cuantum de 2 pina la 10% din valoarea de circulatie a terenurilor agricole si forestiere detinute in baza titlurilor de proprietate sau a actelor agricole translative de proprietate incheiate in forma autentica“. Aceasta decizie ar putea aduce o blocare in piata deoarece in cazul terenurilor foarte ieftine va fi greu de gasit un specialist care sa masoare hectare intregi pentru un onorariu extrem de mic.

Practic legea blocheaza cadastrul agricol in zonele sarace din cauza valorii mici de circulatie a terenurilor. Unul dintre marii latifundiari ai Romaniei, Adrian Porumboiu, sustine ca in zona Moldovei pretul terenului agricol porneste de la 2.500 de lei pe hectar putind ajunge la 3.500 de lei. „Un hectar de teren agricol se vinde in zona Moldovei cu minim 2.500 de lei si poate ajunge la 3.500 de lei. Media cred ca este undeva la 3.000 de lei“, ne-a declarat Adrian Porumboiu.

Presedintele companiei de topografie Theotop, Valeriu Manolache, considera ca punerea unor tarife minime, respectiv maxime este impotriva principiilor economiei de piata. „Preturile la lucrarile de cadastru prevazute in Legea 217 sint nerealiste. O documentatie cadastrala nu depinde de valoarea de circulatie a terenului in cauza, ci de amplasamentul acestuia si de marimea sa. Practic, pentru a executa o lucrare de cadastru de 200 de hectare in Moldova, la o valoare de circulatie a terenului de 3.000 de lei, suma de 60.000 de lei pare foarte buna. Dar pentru a face o lucrare de cadastru, tot la un teren din Moldova, de 2.000 mp, ar trebui ca topograful in cauza sa primeasca doar 60 de lei. Iar in acest caz cheltuielile vor fi mai mari decit onorariul“, sustine presedintele Theotop.

Practic, potrivit legii, executarea unei lucrari de cadastru in zonele Capitalei va fi o adevarata mina de aur. Astfel, in Popesti-Leordeni, un teren in extravilan costa in medie 20 de euro/mp, adica 200.000 hectarul, in Corbeanca-Petresti, pretul este de 35 de euro/mp in extravilan, adica minim 350.000 hectarul, iar in comuna Berceni se cer 10 euro/mp de teren situat in extravilan, adica minim 100.000 hectarul. In acest caz o lucrare de cadastru agricol va costa intre 4.000 si 20.000 de euro pe hectar in Popesti, intre 7.000 si 35.000 de euro in Corbeanca si intre 2.000 si 10.000 de euro in Berceni. „Legea 217/2007 va bloca lucrarile de cadastru din zonele sarace ale tarii. Personal, cred ca pretul unei lucrari de cadastru trebuie sa vina din negocieri si nu din lege“, mai spune Valeriu Manolache.

Faptul ca legea 217/2007 ar putea bloca realizarea lucrarilor de cadastru in zonele sarace a fost luat in calcul de legiuitor, care in articolul 2 al legii introduce obligatia persoanelor autorizate(topografi) de a raspune tuturor solicitarilor. „Parlamentarii au dorit ca topografii sa faca munca voluntara, dar asta nu se poate. Pentru ca lucrarile nerentabile vor putea fi totusi refuzate in baza aceluiasi articol care mai spune ca refuzul de a presta unele servicii la solicitarea partii interesate se formuleaza si se motiveaza in scris“, mai adauga Manolache.

Valeriu Manolache - Presedinte companie de topografie: “Preturile sint nerealiste. O documentatie cadastrala nu depinde de valoarea de circulatie a terenului in cauza, ci de amplasamentul acestuia si de marimea sa”.