- Lucrarile de cadastru -

Lucrarile de cadastru, impulsionate de dezvoltarea sectorului imobiliar

- articol aparut in ziarul Adevarul din data de 12.06.2007 -

6.000 de persoane fizice autorizate si firme din domeniu au īncasat anul trecut onorarii de aproximativ 9 milioane de euro

Piata lucrarilor de cadastru si geodezie a ajuns anul trecut la 26 milioane de euro, fata de 22 milioane de euro, la cāt s-a cifrat īn 2005. Aceasta dinamica a condus si la cresterea onorariilor totale īncasate de cei care practica aceasta meserie.

Motivul cresterii acestei piete īl constituie, īn primul rānd, dinamica investitiilor din economie care genereaza automat si lucrari de cadastru si geodezie. Piata lucrarilor a īnregistrat o crestere de 18%, comparativ cu anul precedent, potrivit datelor furnizate pentru "Adevarul" de catre Asociatia Patronala de Cadastru, Geodezie si Cartografie.

"Aceasta dinamica este fireasca, īn contextul nivelului tot mai ridicat al investitiilor din economie. Acestea genereaza, inevitabil, si lucrari tot mai multe de cadastru si geodezie", a explicat, pentru "Adevarul", Valeriu Manolake, presedintele APCGC. Potrivit legislatiei īn vigoare, onorariile percepute trebuie sa se īncadreze īntre niste tarife minime si maxime.

Noul sistem de autorizare va „curata" piata

"Anul trecut, acestea au fost aproape o treime din valoarea totală a lucrărilor de cadastru, undeva spre 9 milioane de euro", spune Manolake, apreciind, totodată, că existenţa acestor onorarii de referinţă au drept scop protejarea clientului.

Cel mai târziu de anul viitor, geodezii vor fi autorizaţi de către o organizaţie profesională, sistem ce va duce la o epurare semnificativă a celor care profesează în acest domeniu. Estimările Asociaţiei Patronale arată că o treime din agenţii cadastrali autorizaţi în acest moment, adică aproximativ 2.000 de persoane fizice autorizate - vor dispărea, întrucât pentru obţinerea autorizaţiei va trebui să se îndeplinească anumite condiţii. "Piaţa se va putea controla mai bine. Se vor institui sancţiuni pentru cei care nu respectă legea, care vor merge până la retragerea autorizaţiei", a declarat preşedintele Ordinului Geodezilor, Iohan Neuner. Pe piaţa lucrărilor de cadastru şi geodezie există în acest moment 6.000 de agenţi cadastrali. Din aceştia, aproximativ 450 sunt firme, iar ceilalţi - persoane fizice autorizate (PFA).

Tehnologia necesară efectuării lucrărilor de cadastru este costisitoare, preţul acesteia variind între 8.000 de euro şi 50.000 de euro.

Geodezia, profesie liberală din acest an

Odată cu apariţia, în acest an, a Legii 16, geodezia a devenit profesie liberală, ca şi notariatul sau avocatura. Dreptul de semnătură va fi acordat de Ordinul Geodezilor, o organizaţie profesională asemănătoare Uniunii Naţionale a Notarilor sau Ordinul Arhitecţilor, şi nu de Autoritatea Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, ca în prezent. Actualele autorizaţii emise de ANCPI sunt valabile până în martie 2008.