- Profesionistul care stie totul despre CADASTRU -

VALERIU MANOLACHE, profesionistul care stie totul despre CADASTRU

- articol aparut in Cronica Romana din data de 27/02/2015  -

VALERIU MANOLACHE. Presedintele Asociatiei Patronale de Cadastru, Geodezie si Cartografie. Directorul general al firmei THEOTOP. Este absolvent al Facultatii de Geodezie, promotia 1984. Are un doctorat. De cand a terminat facultatea si pana astazi a ramas fidel acestui domeniu plin de necunoscute si provocari. Ucenicia a efectuat-o inainte de 1989 la Institutul de Studii, Proiectari si Imbunatatiri Funciare de pe soseaua Oltenitei.

In 26 martie 1990, VALERIU MANOLACHE a pus bazele firmei THEOTOP, care a devenit in timp una din companiile de prestigiu din Romania in domeniul sus-mentionat. De altfel, compania THEOTOP, printr-o politica manageriala performanta, care a pus in centrul preocuparilor sale individul, a fost inclusa in topurile de elita. De altfel, sloganul THEOTOP este unul graitor: "We are a part of the future"!

Anul 1996 marcheaza un pas inainte in existenta acestei companii in continua expansiune pe piata romaneasca. Prin aparitia Legii Cadastrului si Publicitatii Imobiliare 7/1996, THEOTOP isi extinde oferta de servicii, devenind tot mai cunoscuta prin participarea la licitatii organizate in intreaga tara, multe dintre acestea castigate si onorate cu performanta si profesionalism. Potrivit lui VALERIU MANOLACHE, una dintre misiunile THEOTOP este participarea la realizarea cadastrului general pe intreg teritoriul Romaniei, finalizandu-se astfel unul dintre obiectivele ambitioase propuse la inceputul formarii acestei companii.

In prezent, THEOTOP deruleaza lucrari de cadastru sistematic in proiectele CESAR 1 si CESAR 2, organizate si finantate de Banca Mondiala, al caror scop este inscrierea in Cartea Funciara a tuturor proprietatilor dintr-un U.A.T. (Unitate Administrativ Teritoriala). In acest moment fiind finalizate opt din cele 12 U.A.T.-uri. Daca la inceputurile sale, resursele umane ale companiei erau constituite de o singura persoana, directorul VALERIU MANOLACHE, astazi echipa THEOTOP a devenit extrem de puternica si competitiva. Majoritatea au studii superioare de specialitate, in timp ce aproape jumatate sunt persoane fizice autorizate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

"Cel mai greu este sa faci poteca, dupa aceea se plimba multi pe ea", ne spune VALERIU MANOLACHE, cel care enumera cu mandrie proiectele derulate de firma sa. "Proiecte importante, precum cele de aerofotografiere a Romaniei, Aero 5, Aero 7, proiecte derulate cu parteneri din Olanda si Israel. Am avut, de asemenea, proiecte cu Banca Mondiala, care au reprezentat realizarea planului index, precursorul cadastrului general, cu identificarea tuturor parcelelor si atasarea la acel index a unor elemente cu nume, proprietari. La acestea adaug multe proiecte privind cadastrul verde pe care l-am facut la Arad, Galati, Bucuresti. Am fost implicati intr-un proiect de conversie a documentatiilor de cadastru in format digital, PAD 2008", adauga VALERIU MANOLACHE.

MANOLACHE este, la fel de implicat, si in calitatea sa de presedinte al Asociatiei Patronale de Cadastru, Geodezie si Cartografie: "In 1996 s-a constituit Asociatia Patronala de Cadastru si Geodezie, iar din anul anul 2000 conduc aceasta asociatie patronala ca presedinte. In acest interval, asociatia a devenit membra a Federatiei Internationale a Geometrilor. Asociatia este, de asemenea, membra a Consiliului European al Geometrilor. Deci am reusit sa devenim membri cu drepturi depline in doua organizatii reprezentative la nivel european, respectiv international. Ca o recunoastere a seriozitatii si capabilitatii noastre, am organizat Congresul European de Cadastru in luna mai 2010 la Bucuresti. A fost prima manifestare internationala, extrem de serioasa, organizata la Palatul Parlamentului, si care s-a bucurat de participarea a peste 250 de delegati din 29 de tari. Istoricul asociatiei patronale pe care o conduc este bogat. Dupa 1996, in permanenta am incercat impreuna cu colegii mei sa construim un dialog cu institutia care ne reprezinta, dar si cu alte institutii. Am incercat si ne-am oferit consultanta. Am vrut sa purtam discuaii cu factorii responsabili chiar inainte de a avea niste reglementari in acest domeniu. Am avut numeroase discutii, dar a iesit tot cum au vrut ei. Din pacate, succesul nostru este mai vizibil in afara si mai putin in tara", a conchis VALERIU MANOLACHE.