Evidenţa cadastrală are o importanţă majoră în progresul economic al unei ţări
- articol aparut la Radio România Internațional din data de 11/12/2018 -
Nicăieri în lume, o piaţă imobiliară nu poate fi stabilă şi demnă de încredere pentru investitori dacă nu se bazează pe o situaţie clară a imobilelor, fie ele terenuri, fie clădiri sau doar apartamente.
De aceea, evidenţa cadastrală are o importanţă majoră în progresul economic al unei ţări. Din acest punct de vedere însă, România nu se ridică încă la nivelul ţărilor dezvoltate. Cu detalii, Cornel Păunescu, până săptămâna trecută preşedinte al Uniunii Geodezilor din România: "In România, cadastrul se poate realiza în două moduri: cadastrul la cerere, sau sporadic, şi cadastrul sistematic, adică cel care se face pe o suprafaţă mai mare, eventual pe un sector cadastral, care înseamnă o bucată de teren limitată de căi ferate, drumuri sau elemente naturale, sau pe o întreagă localitate. Pe cadastrul sporadic, s-a realizat cam 20 - 22%, dacă ar fi să ne uităm pe statisticile pe care le găsim la Agenţia Naţională de Cadastru. Cadastrul sporadic, fiecare proprietar îl face la cerere, îl plăteşte".
Pentru cadastrul sistematic, cel care ar trebui să acopere cât mai rapid toată România şi care se face pe banii statului, s-a elaborat, cu ani în urmă, un Program Naţional de Cadastru şi Carte Funciară. Valeriu Manolache, preşedintele Asociaţiei Patronale din Cadastru, Geodezie şi Cartografie, ne spune cum funcţionează acest program: "Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară îşi propune ca, până în 2023, să cadastreze 2360 de comune, de Unităţi Administrativ-Teritoriale [UAT]. Ca să se termine cele 2360 de UAT-uri, ar trebui să se încheie lucrările pentru 294 de UAT-uri pe an. Până în momentul de faţă, avem circa 132 de UAT-uri, nu toate terminate. Parte din ele au termen de finalizare peste un an sau doi. La această medie şi acest ritm, lucrările se termină în anul 2042".
Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) derulează aceste lucrări prin operatori privaţi, însă cu probleme, după cum ne spune liderul patronatului din domeniu, Valeriu Manolache: "În momentul de faţă, sectorul privat nu prea mai doreşte să facă genul acesta de lucrări. Pentru că, în primul rând, caietul de sarcini aproape este nemodificat de circa 8 ani de zile. Apoi, contractele sunt complet dezechilibrate. Pline de responsabilităţi şi penalităţi pentru prestatori şi fără nicio răspundere pentru beneficiar, adică pentru ANCPI. Noi, dacă întârziem o zi, suntem penalizaţi, iar ei, dacă întârzie un an, nu plătesc nimic şi nu se întâmplă nimic. Dacă facem o lucrare şi, la un moment dat, trebuie să te opreşti, pentru 20 de zile, care este perioada de recepţie, şi Oficiul de Cadastru să îţi dea răspunsul dacă ai făcut bine sau nu... Şi nu îţi dă în 20 de zile... Nu-ţi dă nici în două luni, nici în nouă luni... Cum mai stai cu organizarea internă într-o firmă?".
Ar fi interesant, poate, să aflăm ce propune sectorul privat din domeniul cadastrului pentru a se face paşi înainte. Revine la microfon Valeriu Manolache, preşedintele Asociaţiei Patronale din Cadastru, Geodezie şi Cartografie: "Este incoerentă legislaţia. Şi, în mod clar, ea trebuie reaşezată, regândită şi simplificată. În al doilea rând, regulile pentru realizarea unei lucrări de cadastru, teoretic, sunt unice. În realitate, diferă de la judeţ la judeţ. Dar nu numai că diferă de la judeţ la judeţ, ci diferă şi de la inspector la inspector în cadrul aceluiaşi judeţ. Pe o cale ca asta nu poţi să avansezi... Apoi, partea de finanţare... Taxa de avizare este de 120 de lei. ANCPI-ul, doar ca să verifice un dosar, o documentaţie, ia 120 de lei. Timpul acesta de verificare nu poate depăşi o oră, ca timp de lucru. Pentru un hectar de lucrări, pentru cadastrul sistematic, suntem plătiţi tot cu 120 de lei. A verifica un dosar face 120 de lei pentru o jumătate de oră. Pentru a realiza un set complex, cu lucrări de teren, prelucrarea măsurătorilor, întâlniri cu cetăţenii, culegerea de informaţii, fişe de interviu... primeşti tot 120 de lei. Şi nu se ştie când îi primeşti. Eu am propus un singur criteriu. Trebuie să evaluăm timpul de lucru necesar pentru realizarea lucrărilor. Preţul corect nu este pe hectar, ci este pe imobil. Pentru că noi prelucrăm date, informaţii, acte de proprietate per imobil. Într-un hectar pot fi zece imobile..."