- FIG Working Week 2007 Hong Kong -

FIG Working Week 2007 a avut loc in Hong Kong in perioada 13-17 mai 2007


Tema centrala a acestui eveniment a constat in “Integrarea strategica a Serviciilor de Geodezie”. Au fost sustinute aproximativ 300 de lucrari stiintifice ce au abordat subiecte de interes pentru profesionistii din domeniu.

Romania s-a bucurat de o atentie speciala anul acesta in vitutea faptului ca Asociatia Patronala din Cadastru, Geodezie si Cartografie, reprezentata prin presedintele Valeriu Manolache, a devenit membru cu drepturi depline al Federatiei Internationale a Geodezilor in urma votului delegatilor prezenti. Romania are astfel doua organizatii reprezentante la FIG,certificate prin statutul de membru, care vor sustine interesele profesionale ale geodezilor din tara noastra. (Minuta Adunarii Generale FIG Hong Kong).

Presedintele FIG, Stig Enemark, a prezentat delegatilor planul de lucru pe urmatorii patru ani, acesta fiind agreat in prealabil de catre reprezentantii in Adunarea Generala.

Motto-ul care a stat la baza discursului inaugural a constat in ideea  exprimata de catre  Kofi Anan prin urmatoarele cuvinte: “ Buna guvernare este probabil singurul factor important pentru eradicarea saraciei”.
Buna guvernare presupune cooperarea intre guvern si ONG-uri. Participarea dintre cetateni si guvern este esentiala chiar daca reprezinta un concept nou pentru unele tari. Un alt interlocutor remarcabil, profesorul Magel, actualmente presedinte onorific, a identificat sase criterii care fac diferenta unei guvernari, incluzand aici invatarea comuna, resurse bine definite si transparenta – un concept care poate avea diferite sensuri in diverse parti ale lumii. In Europa este vorba despre deschiderea in privinta procesului decizional de vreme ce in Asia este canalizata pe anti coruptie.
Profesorul Magel a subliniat faptul ca “ Cetatenii trebuie sa fie clienti si parteneri”. Urmatoarea incercare majora pentru primari este aceea de garantare pentru ca cetatenii vor dori sa aiba certitudinea livrarii de servicii de calitate. Primarii trebuie sa devina buni manageri si politicieni, si sa asigure ca solutiile de ansamblu sunt adoptate si ca subsistemele si departamentele nu sunt “propriile lor regate”. Implicarea cetatenilor este esentiala dar in aceeasi masura inginerii si geodezii trebuie sa participe. Este o sarcina strategica care va imbunatati calitatea vietii.
Continuand linia dezbaterilor, domnul Keith Bell, delegatul Bancii Mondiale a facut o prezentare despre “Buna guvernare si Administrarea Teritoriului”. Domnul Bell a vorbit despre faptul ca nu intotdeauna proasta guvernare este asociata cu tarile in curs de dezvoltare. Sunt numeroase exemple in lumea dezvoltata. In Statele Unite, Marea Britanie si in alte tari, multi profesionisti din domeniul geodeziei nu mai ofera sfaturi fara restrictii. Proasta guvernare este cauzata de numerosi factori precum legislatia ineficienta, lipsa de competenta in serviciile civile, implementarea inadecvata a regulilor si coruptia. Domnul Bell a concluzionat prin definirea unor caracteristici esentiale ale unei bune guvernari: transparenta, separarea birocratiei de politicieni, justitie si puterea militara.

Comisia 8 “ Spatial Planning and Development”, unde Romania are un reprezentat prin Ioana Manolache, in calitate de vicepresedinte al comisiei si presedinte al grupului de lucru 8.3. ”Mega Cities” a organizat dezbateri la care au participat specialisti din mediul universitar, din cadrul guvernelor, al Bancii Mondiale si al United Nations. Proiectul se intinde pe o durata de patru ani, prezentarea finala urmand sa aiba loc in Sidney, Australia, in 2010.

In anul 2008, in cadrul FIG Working Week la Stockholm, va fi organizata o masa rotunda pentru a trage concluziile preliminare. Studiile de caz vor cuprinde mega orase precum Nairobi, Cairo si Mexico City, lista fiind deschisaAspectele analizate se vor referi la dezvoltarea durabila, la comunitatile care traiesc in aceste spatii, la planificare urbana si managementul dezastrelor. O prezentare in acest sens a fost facuta de catre profesorul Theo Kotter de la Universitatea din Bonn care a vorbit despre ,managementul dezastrelor, sustinand ca mega orasele cu populatii de peste 10 milioane de locuitori si cu densitati de peste 2000/m² reprezinta o incercare deosebita pentru specialisti.
Un website va fi pus la dispozitia colaboratorilor pentru a schimba informatii si pentru a urmari evolutia proiectului.

Adunarea Generala

Asociatia Patronala din Cadastru, Geodezie si Cartografie (Romania) a devenit membru cu drepturi depline al Federatiei Internationale ale Geodezilor. Au fost prmiti urmatorii membrii afiliati (fara drept de vot):

Agentia pentru Planificarea Teritoriala si Geodezie aflata sub tutela Guvernului Tajikistan, Statens Kartevrk (Autoritatea Norvegiana pentru Cartografie si Cadastru). Bentley System USA a devenit membru corporativ de platina. Noii membrii academici sunt Scoala de Administratie Publica din Remin Universitatea din China, ECAM – Haute Ecole Leonard da Vinci – Departamentul de Constructii, Belgia. Domnul Samuel Nguema Orda Obiang din Gabon a devenit membru correspondent iar profesorul dr.ing, Holger Magel a dobandit statutul de presedinte onorific al FIG. Pentru mai multe detalii acceseaza fisierul atasat. (Minuta Adunarii Generale FIG Hong Kong)


Intalnirea Presedintilor

In data de 17 mai 2007 in Sala ‘Rose” din hotelul Kowloon Shangri-La din Hong Kong a avut loc intre orele 8.30-10.30 Intalnirea Presedintilor , la care au participat 38 de presedinti ai asociatiilor membre impreuna cu presedintele FIG, Stig Enemark si vicepresedintii FIG. Discutiile s-au axat pe urmatoarele subiecte propuse de presedintele Stig Enemark si anume, necesitatea unei bune cooperari intre FIG si asociatiile membre precum si mentinerea unor contacte intre Presedinte, Consiliul FIG si asociatiile membre. Conform traditiei, discutia a fost planificata astfel incat sa includa comentarii din partea tuturor presedintilor prezenti la intalnire. Presedintele Enemark a insistat asupra a trei subiecte si anume cum sa serveasca membrii individuali ai asociatiilor membre si cum sa fie implicati in activitatile FIG, cum sa participe asociatiile membre la implementarea Scopurilor de Dezvoltare ale Mileniului – programul Natiunilor Unite si in general orice chestiune legata de implementarea planurilor de lucru ale FIG pentru perioada 2006-2010. Mai mult decat atat, membrilor li s-a cerut sa isi exprime opinia cu privire la organizarea Working Week Hong Kong si au fost invitati sa expuna comentarii relevante legate de noi proiecte si activitati.

Cu acest prilej, dl. Valeriu Manolache, in calitate de presedinte al Asociatiei Patronale din Cadastru, Geodezie si Cartografie – nou membru al FIG, a prezentat obiectivele APCGC corelandu-le cu temele enuntate de catre presedintele FIG. Astfel, APCGC va prelua si mediatiza catre membrii sai obiectivele FIG in scopul armonizarii calificarii profesionale bazate pe regulile FIG. De asemenea, va nominaliza in scurt timp delegatii sai in comisiile de lucru ale FIG. In planul activitatii interne, va dezvolta relatii de cooperare cu ANCPI, universitati s.a.m.d. urmand recomandarile FIG. Ultimul punct al prezentarii l-a consituit propunerea de sustinere a tinerilor geodezi din tarile membre FIG. In acest sens, a fost facuta propunerea de organizare a unor conferinte regionale pentru tinerii geodezi, cele mai bune prezentari urmand a fi premiate iar titularii acestora sa beneficieze de participarea gratuita la urmatorul congres FIG.
In incheiere, dl. Valeriu Manolache a expus propunerea APCGC de a organiza in Romania in anul 2008 un Simpozion International impreuna cu FIG. Aceasta propunere a fost agreata de principiu, iar in discutia ulterioara purtata cu presedintele Stig Enemark si Markku Villikka, Directorul FIG, convenindu-se sa fie comunicate temele propuse pentru simpozion si stabilirea calendarului acestuia. Pentru mai multe detalii vezi (PRESIDENTS’ MEETING MEMORANDUM).