- Lege pentru neprofesionisti -

Lege pentru neprofesionisti.
Specialistii in cadastru ameninta ca nu vor mai aviza lucrarile

- articol aparut in ziarul Gardianul din data de 21/03/2008  -

Specialistii din cadastru sunt nemultumiti ca noua legislatie le permite persoanelor fara studii superioare si fara aparatura necesara sa dea avize pentru lucrarile de masurare a terenurilor aflate in zona extravilana. Potrivit acestora, exista presiuni politice din partea multor persoane care deruleaza afaceri imobiliare pentru a se da dreptul de semnatura tehnicienilor, fara studii de specialitate in domeniu, si care fac masuratorile cu ruleta sau la picior, fara aparatura. Cei din cadastru ameninta ca vor refuza sa dea avizul pentru acte daca nu se va modifica legislatia.

Presedintele Ordinului Geodezilor din Romania (OGR), Johan Neuner, a declarat ca anul trecut a fost aprobata Legea 16 privind organizarea si exercitarea profesiunii de geodez, insa dupa sase luni a aparut o noua lege care intra in contradictie cu prima. „Legea 16 prevede un control riguros asupra celor care profeseaza in acest domeniu, insa Legea 217, aparuta la mai putin de sase luni, da dreptul si persoanelor cu studii medii sau postliceale sa dea avize pe lucrarile de cadastru“, a explicat Neuner.

Astfel, prima lege prevedea ca profesia de geodez care presupunea realizarea unor lucrari cadastrale, de cartografiere sau de tipografie sa fie derulata doar de cei care aveau diploma de inginer sau subinginer, cu o experienta de doi ani, care erau autorizati de catre OGR. Legea 217 privind stabilirea criteriilor de baza ale taxelor si tarifelor pentru analiza si verificarea documentatiilor cadastrale pentru inscrierea in Cartea Funciara a terenurilor agricole stabileste ca si persoanele cu studii medii pot aviza actele. „Este revoltator ca persoanele care au fost autorizate pana la promulgarea Legii 16 doar in baza unei cereri la Agentia de Cadastru sa poata valida lucrari care ar putea avea efecte juridice. Nu contestam dreptul lor de a executa lucrari de cadastru, ci dreptul de a aviza aceste lucrari atat timp cat nu au o diploma de studii superioare“, a precizat unul dintre membrii OGR, Valeriu Manolache.

O alta problema semnalata de specialistii OGR este ca pentru a primi autorizatia pentru a aviza lucrarile de cadastru nu este nevoie sa detii aparatura speciala.  „Vor sa bage pe usa din dos si pe cei care nu indeplinesc criteriile privind dotarea si achizitia de sisteme software pentru care profesionistii au investit zeci de milioane“, a mai spus Manolache.

Documentele de cadastru se vor scumpi cu 10%

Acesta a explicat ca potrivit unei statistici realizate de Agentia de Cadastru, la nivel national erau autorizate 3.679  de persoane, din care 83%  se incadrau pentru obtinerea certificarii din partea OGR. „Au fost exclusi cei autorizati de Agentia de Cadastru care insa erau silvicultori, cofetari, balerine, profesori de sport, preoti. Incepand cu 20 martie, Legea 16 a intrat in vigoare, iar toate documentatiile cadastrale parafate de cei neautorizati sunt considerate nule“, a completat Manolache.
Inscrierea pentru autorizare a inceput din luna noiembrie 2007, pana in acest moment fiind inregistrate 1.500 de persoane. Pentru a primi autorizatia, cei din cadastru trebuie sa plateasca 1.000 lei taxa de inscriere in ordin si 1.800 lei cotizatia anuala. De asemenea, reprezentantii OGR spun ca taxele pentru avizele de cadastru se vor scumpi cu 10% in perioada urmatoare.

Tarife de 2% påna la 10% din valoarea terenului

Reprezentantii OGR sustin ca Legea 217 stabileste onorariile pentru lucrarile de cadastru pentru terenurile extravilane de 2% pana la 10% din valoarea de circulatie a terenurilor. „Pentru un teren aflat in zona greu accesibila, tinand cont de faptul ca terenurile acolo sunt mult mai ieftine, vom primi cam 60 lei. Asta, in conditiile in care onorariul nostru este de 200-300 euro. Practic, nu vom putea acoperi nici cheltuielile pentru benzina, pentru salariile echipei si investitiile pentru echipamente. Eu personal refuz sa mai avizez vreo lucrare in aceste conditii“, a conchis reprezentantul ordinului.

Ilfov, judetul cu cele mai multe ilegalitati
Presedintele OGR a declarat ca in acest moment in toate judetele din tara exista probleme legate de suprapuneri cadastrale, cele mai multe cazuri fiind inregistrate in Ilfov. „In aceasta zona se fac foarte multe tranzactii de terenuri, iar suprapunerile cadastrale au aparut deoarece nu au fost planuri de baza“, a precizat Neuner. El mai spus ca aceasta situatie se datoreaza si avizelor date fara acoperire de catre  persoanele fara pregatire. „Un alt motiv este faptul ca din nefericire am fost fortati de autoritati sa masluim realitatea din teren dupa contracte facute fara masuratori. Ei vor ca situatia din acte sa fie cea de pe teren, si nu invers“,  a conchis Johan Neuner.