- FIG Working Week 2006 Munchen -

FIG Working Week 2006 Munchen

Al XXIII lea Congres FIG a fost organizat in Munchen, Germania intre 8 si 13 octombrie 2006. La congres au participat 1.300 delegati din aproximativ 100 de tari. Simultan cu congresul a fost organizata conferinta INTERGEO, la ambele evenimente fiind prezenti 3000 de participanti. Targul INTERGEO a atras aproximativ 19.500 de persoane.(Participanti)

 La ceremonia de deschidere discursul inaugural a fost rostit de catre Dr. Edmund Stoiber, Ministrul presedinte al Bavariei. Profesorul Holger Magel, presedintele FIG , a facut o prezentare “Forma Schimbarii intre 2002 - 2006 – Perioada Germana a FIG-ului”, concentrandu-se pe politicile si realizarile FIG-ului in timpul presedintiei germane. In cuvantul sau introductiv, Dr. Stoiber a caracterizat contributia geodezilor ca fiind esentiala pentru dezvoltarea unei tari. Acest mesaj a fost mai cu seama important prin faptul ca a fost transmis de catre un politician la nivel inalt.

Dr. Töpfer, Director Executiv pentru Programul de Mediu al Natiunilor Unite (UNEP)  s-a concentrat pe “ Pentru o lume mai dreapta – Rolul geodezilor pentru Realizarea Dezvoltarii Durabile”  care a fost considerat a fi unul din punctele majoreale conferintei si majoritatea participantilor au considerat discursul ca fiind unul din cele mai bune de-a lungul anilor. Profesorul a sustinut ca lumea s-a schimbat major intr-o lume cu diferente mari de venituri, intr-o lume in care un numar mic de copii sunt nascuti in orase astazi. In Germania si in Europa diferenta de prosperitate intre est si vest trebuie controlata iar diferenta la nivel global este mult mai mare. Tintele principale de dezvoltare pentru acest mileniu, sunt, in perceptia vorbitorului, scaderea saraciei: Vestul arunca zilnic mai multa mancare decat este necesara oamenilor care sufera de foame. Accesul la apa constituie o alta problema. Nu exista nici un dubiu ca s-au facut multe progrese dar raman inca probleme fundamentale. Exista foarte multe lucruri de facut in privinta implementarii unui set de reguli privind inregistrarea dreptului de proprietate si securitatea acestuia: “daca vrei sa nasti un conflict, atunci distruge cadastrul” a spus reprezentantul Natiunilor Unite. O situatie clara privind proprietatea reprezinta o baza pentru libertate si pentru investitii; aceasta este cea mai mare prioritate pe agenda mileniului actual. Imbunatatirea conditiilor din periferii nu va putea avea success fara garantarea dreptului de proprietate. Este necesara stiinta geodezilor. Avem nevoie de sisteme de gestionare a proprietatii cu date mai bune, guvernele ar trebui sa aloce fonduri pentru acest domeniu asa cum fac in cazul celorlalte tipuri de infrastructuri.

 

Pretul globalizarii nu poate fi acela al pierderii identitatii indivizilor.

INTERGEO

Expozitia Congresului FIG a fost combinata anul acesta cu Targul INTERGEO.Expozitia a atras mai mult de 19,500 de vizitatori. A ocupat 3 pavilioane din cladirea ICM acoperind o suprafata de 30.000 m², reunind un numar de 550 de expozanti. Conferinta INTERGEO a avut 1800 de participanti in cadrul sesiunilor tehnice si a forumurilor. Conferinta a fost deschisa tuturor participantilor FIG dar din cauza programului incarcat , timpul nu a permis multor delegati sa participe la ambele evenimente.

 

Adunarea Generala

Adunarea Generala a FIG a avut loc in cadrul a doua sesiuni pe 8 octombrie si 13 octombrie 2006 la Holiday Inn. Romania a fost reprezentata de catre UGR prin Valeriu Manolache in calitate de vicepresedinte. Deciziile majore ale Adunarii Generale au cuprins: Prof. Stig Enemark din Danemarca a fost ales in functia de presedinte al FIG pentru mnandatul 2007-2010. In cadrul competitiei, Stig Enemark a castigat impotriva lui Ken Allred din Canada si a lui TN Wong din Hong Kong. Domnii Matt Higgins (Australia) si Dr. Dalal S. Alnaggar (Egypt) au fost alesi in functiile de vicepresedinte pentru perioada 2007-2010.Prof. Paul van der Molen  a fost ales ca vicepresedinte pentru urmatorii doi ani datorita faptului ca acest loc a ramas vacant ca urmare a alegerii lui Stig Enemark in functia de presedinte. Al patrulea vicepresedinte este Ken Allred care va continua munca in noul Consiliu pentru urmatorii doi ani. Dr.Chryssy Potsiou  a fost ales ca reprezentant ACCO in cadrul Consiliului pentru 2007-2008. Noul Consiliu isi incepe mandatul la 1.1.2007.

In urma intalnirilor din Munchen, numarul membrilor asociati a crescut de la 85 la 102 de tari. Noile asociatii membre care au fost aprobate in Munchen sunt: Institutul de Geodezi din Tanzania, Sindicatul National al Geometrilor-Topografi din Benin, Societatea Iraniana a Geodezilor, Federatia Inginerilor Geometri-Topografi (Congo D.R.), Asociatia Mongola de Geodezie si Cartografie, Societatea Profesionistilor din Tehnologiile de Date Cadastrale (Georgia), Insitutul Chinez de Evaluatori si Agenti Imobiliari si FENEA-Federação Nacional dos Engenheiros Agrimensores din Brazil. Dupa un vot strans, Insitutul de Geodezi din Hong Kong a fost adoptat ca nou membru.


Au fost alesi membrii afiliati fara drept de vot din Islanda, Macedonia FYROM, Mongolia si Romania (Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara), iar ANZLIC din Noua Zeelanda a fost adoptata de asemenea ca membru afiliat. 7 membri corporativi au fost acceptati, numarul total crescand la 34 si incluzand primul membru din Sudan. 13 universitati si institutii au fost admise ca membri academici.

Intalnirea Presedintilor

In data de 13 octombrie 2006 a avut loc intalnirea presedintilor, la Holiday Inn City Centre din Muchen, Germania la care au participat presedintele FIG si presedintii asociatiilor membre.Presedintele Holger Magel a deschis intalnirea si a urat bun venit participantilor la intalnirea traditionala a presedintilor. La aceasta intrunire au fost invitati si vicepresedintii in scopul de a schimba idei si impresii cu presedintii asociatiilor membre sau cu reprezentantii acestora. Au fost prezente 63 de persoane, din care 52 au fost presedinti ai asociatiilor membre.
Presedintele Magel a mentionat in remarcile sale introductive necesitatea unei bune cooperari intre FIG si asociatiile membre precum si contactul direct intre Presedinte, Consiliu si presedintii asociatiilor membre. Presedintele Magel a solicitat celor prezenti sa isi exprime opinia despre perioada germana a FIG-ului. Discutiile s-au axat pe observatiile si propunerile membrilor asociati legate de organizarea si dezvoltarea FIG. Reprezentantul Romaniei, Valeriu Manolache, o prezenta constanta in ultimii ani la aceste intalniri, a marturisit ca in opinia sa totul a decurs in bune conditii la FIG Working Week HK precum si in decursul perioadei germane a acestei organizatii. In viitor, a spus domnul Manolache, provocarea este de a gasi balanta intre diferite domenii ale profesiei si cercetare, tehnologie.
In incheiere, presedintele Holger Magel a multumit participantilor pentru discutiile interesante care au condus deopotriva la comentarii pozitive dar si critice si de asemenea au dat curs unor propuneri pentru viitor. Presedintele Magel a multumit tuturor presedintilor pentru ultimii patru ani de cooperare.