- Geodezia devine profesie liberala -

Angajatii din institutiile de stat nu vor mai avea drept de semnatura

- articol aparut in ziarul Adevarul nr. 5161 din 13.02.2007 -

Geodezia devine profesie liberala, iar geodezii isi vor practica meseria pe baza unei legi speciale, asa cum se intampla in cazul notarilor, medicilor sau avocatilor. Conform legii, salariatii din institutiile bugetare care au un astfel de obiect de activitate nu vor mai avea drept de semnatura, ceea ce va elimina concurenta neloiala.

Conform Legii 16/2007, profesiunea de geodez devine profesiune liberala, dreptul de semnatura fiind acordat de organizatie profesionala, Ordinul Geodezilor din Romania. Autorizarea specialistilor in cadastru trece astfel din mainile statului, de la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, in mainile unei organizatii profesionale, Ordinul Geodezilor din Romania. Acesta urmeaza sa se constituie in 60 de zile. Desi statul renunta la autorizare si la sanctiuni, mentine totusi controlul, pentru ca orice act normativ trebuie autorizat de ANCPI, explica directorul ANCPI, Mihai Busuioc.

Noua legislatie elimina concurenta neloiala

Conform legii, salariatii din institutiile bugetare nu mai au voie sa capete drept de semnatura. Ceea ce va elimina concurenta neloiala si va demonta monopolul exercitat pana acum de salariatii din primarii, crede Valeriu Manolache, presedintele Asociatiei Patronale de Cadastru, Geodezie si Cartografie. Acestia, prin pozitiile avute in Directiile de urbanism din primarii, aveau acces la lucrarile importante, pe care le puteau rezolva prin propriile firme, impiedicand totodata firmele de cadastru concurente sa obtina hartile de care aveau nevoie pentru a-si executa lucrarile. "Cine lucra la primarie la Directiile de Urbanism controla totul. Acum, daca vrea sa-si pastreze semnatura pleaca de la primarie, isi asuma raspunderea si creeaza locuri de munca in mediul privat", spune Valeriu Manolache. Conform legii, dreptul de semnatura al unei persoane este suspendat cand aceasta indeplineste o functie publica.

Numarul autorizatiilor, reduse la jumatate

Reprezentantii patronatului spun ca acest sistem va reduce evaziunea fiscala care se manifesta pana acum pe scara larga. Multi din cei are lucrau ca persoane individuale taiau facturi de 100.000 lei vechi si incasau de fapt milioane de lei, pretul pietei.

La acest moment exista in Romania circa 6.000 de semnaturi autorizate pentru lucrari de cadastru, dar vor ramane nu mai mult de jumatate, cele care vor fi acordate numai absolventilor de geodezie. "Exista circa 3.000 de persoane care nu vor mai fi autorizate pentru ca nu au studiile necesare. Au fost autorizati muncitori care au lucrat cinci ani intr-un institut de proiectari, profesori de sport, artileristi, padurari, chiar si preoti. Dupa 2001 a fost o campanie de autorizari pe banda rulanta, ca sa emitem rapid titluri de proprietate", spune Manolache. De aici calitatea redusa a lucrarilor topografice. Cei care vor avea drept de semnatura vor fi inginerii geodezi, dar si cei care isi completeaza studiile cu cursurile care le lipsesc. In viitor, dreptul de semnatura va fi acordat numai dupa o practica de doi ani la un specialist autorizat.

Piata lucrarilor de cadastru, 22 milioane de euro

Europenii care vor sa lucreze in acest domeniu in Romania trebuie sa se inregistreze in Ordinul Geodezilor, dar inscrierea este o simpla formalitate, de vreme ce sunt autorizati in statul de unde provin. Conform datelor patronatului din cadastru, in 2002, piata lucrarilor din domeniu s-a ridicat la circa 22 milioane de euro. Cei 140 de membri ai patronatului au insumat o cifra de afaceri de 18,9 milioane de euro. Cele mai mari cifre de afaceri nu au provin din Cartile Funciare – 4,5 milioane de euro cifra de afaceri totala -, ci din lucrari ample comandate de stat. Astfel, fotografierea Romaniei din avion a costat sase milioane de euro, alte sase milioane au fost reprezentate de contractul pentru furnizarea LPIS – sistemul de inregistrare al parcelelor agricole, care sta la baza acordarii subventiilor agricole pe suprafata. Proiecte importante urmeaza, odata cu demararea marilor proiecte de infrastructura. Preturile ar putea scadea in continuare mai ales la marile proiecte, odata cu intensificarea competitiei practicate de companii straine, interesate sa intre pe piata nationala.