Legea samsarilor
- articol aparut in ziarul Ziua din data de 28 07 2007 -
Asociatiile din Cadastru, Geodezie si Cartografie acuza faptul ca Legea care reglementeaza tarifele documentatiilor cadastrale, promulgata de curand de presedinte, ascunde interese imobiliare
Legea care reglementeaza taxele si tarifele documentatiilor cadastrale, adoptata recent de Parlament si promulgata de presedintele Traian Basescu, a starnit reactii vehemente din partea asociatiilor din Cadastru, Geodezie si Cartografie, care reclama faptul ca in spatele acestui act normativ se ascund interese imobiliare. Patronatul din domeniu sustine ca vor fi scoase terenuri din circuitul extravilan, a caror valoare nu este foarte mare, acestea fiind apoi introduse in intravilan, acolo unde metrul patrat se vinde cu cateva mii de euro.
Obligati sa presteze
Reprezentantii patronatului spun ca vor fi obligati de Legea nr. 217/2007 care reglementeaza taxele si tarifele aferente elaborarii, analizei si verificarii documentatiilor cadastrale pentru inscrierea in cartea funciara a terenurilor agricole, sa faca lucrarile cadastrale necesare pentru aceasta operatiune pe nimic. In paralel, altii se vor imbogati, legea protejandu-i pe cei care fac afaceri imobiliare, astfel incat sa plateasca o suma mica atunci cand trec terenul in intravilan si ii tripleaza pretul. De altfel, motivul real al acestei legi il reprezinta trecerea terenurilor din extravilan in intravilan la un pret cat mai mic. Actul normativ a fost promulgat, dar inca nu se aplica, intrucat Guvernul, care nu a sustinut aceasta lege, nu a elaborat normele de aplicare.
O parte dintre initiatorii legii sustin ca aceasta a fost elaborata dupa ce s-au primit reclamatii de la oameni simpli, care sesizau faptul ca tarifele pentru cadastru sunt exagerate si ca de multe ori persoanele autorizate refuza sa faca lucrarea daca aceasta nu are o valoare mare. Acestia au respins acuzatiile potrivit carora actul normativ ar fi fost creat pentru a servi unor interese. Numai ca parerile nu sunt la unison. Senatorul PD Alexandru Peres, unul dintre initiatori, a admis posibilitatea ca anumite persoane sa fie favorizate. De cealalta parte, Asociatia Patronala din Cadastru, Geodezie si Cartografie (APCGC) acuza faptul ca legea serveste unor interese, ca incalca Constitutia si ca ar putea genera evaziune fiscala. "Nu pentru micii proprietari a fost data. Cred ca interesul este al celor care au zeci de mii de hectare si care n-ar fi foarte incantati sa plateasca lucrarile de cadastru. Cine a facut aceasta lege in mod cert nu a vizat realitatea", declara presedintele APCGC, Valeriu Manolache.
Interese in legatura cu marile terenuri
Legea prevede ca "onorariile percepute pentru intocmirea documentatiilor cadastrale se stabilesc in cuantum de 2 pana la 10% din valoarea de circulatie a terenurilor agricole si forestiere". Acest aspect este cel mai criticat din proaspata lege promugata de presedintele Traian Basescu, care are cinci articole. APCGC arata ca pretul acestor lucrari nu are nici o legatura cu valoarea de piata, ci depinde de cu totul alti factori. "Sunt interese in legatura cu marile terenuri. Il cam costa cadastrul pe cel care are 20-40.000 de hectare si trebuie sa le intabuleze. Iar daca tragi o lege de genul asta, costa mai ieftin, avand in vedere ca valoarea de piata a terenului, care este in camp, extravilan, nu este mare", declara Valeriu Manolache, presedintele APCGC. In afara de anumite interese, Manolache spune ca aceasta lege nu va ajuta nici pe departe oamenii, asa cum sustin initiatorii. "Pretul unei lucrari nu depinde strict de valoarea terenului. Sunt situatii in care un teren extravilan, sa luam exemplul Pipera, acolo unde mai sunt astfel de terenuri, metrul patrat poate sa coste sute de euro. Aplicand procentul de 10% pus de cei care au facut legea, poate ajunge o lucrare sa coste zeci de mii de euro".
Tarif impus
Pana in prezent, intocmirea documentatiei de cadastru se tarifa in functie de complexitatea lucrarii, de zona si de alti factori. Firma care realiza lucrarea calcula care sunt costurile si stabilea un pret. Potrivit noii legi, lucrurile se schimba radical. Firmelor si persoanelor fizice private care se ocupa de aceste lucrari li se stabileste tariful pe care-l pot percepe. Maxim 10% din valoarea de piata a terenului. Se reclama faptul ca potrivit acestei legi, pentru documentatia unui hectar de teren extravilan care are valoarea de piata de zece milioane, geodezii vor putea tarifa maxim un milion de lei vechi. "Ceea ce este aberant. Nu se acopera nici costurile de executie, ce sa mai vorbim de profit. Se spune ca legea a fost data pentru a-i proteja pe oamenii simpli, sarmani. Sunt de acord cu protejarea acestora, numai ca de ea vor profita cei care se ocupa cu afacerile imobiliare. Acestia vor avea de castigat. Ei castiga si noi suntem obligati sa muncim pe gratis", mai spune presedintele APCGC.
"Se speriau investitorii"
Cei care se ocupa de intocmirea documentatiilor cadastrale sustin ca astfel se plateste o suma mica pentru cadastru, terenul este trecut in intravilan, iar valoarea acestuia creste considerabil. Daca mai este situat si in zonele care sunt in plina expansiune, atunci castigul nu este deloc de neglijat. Iar anumite persoane vor putea face speculatii cu terenuri, castigand sume frumoase.
Lucru confirmat chiar de catre unul dintre initiatori, senatorul PD Alexandru Peres (foto). "De ce credeti ca omul vrea sa treaca terenul in intravilan? Pentru ca-i creste pretul. Legea nu este perfecta", spune Peres. Senatorul declara ca pentru trecerea terenurilor din extravilan in intravilan erau niste plati enorme care probabil ca speriau in general investitorii, dar si pe cel care dorea sa-si faca o casuta sau o afacere. "Cam asta a fost motivatia acestei legi. Aveam reclamatii ca se stopeaza investitiile deoarece cel care vindea terenul nu vroia sa plateasca expertiza deoarece se cereau niste sume enorme. Daca nu avem niste reguli, investitiile vor fi haotice. Asa pot sa curga, sa mearga frumos in jurul oraselor. Reclamatiile pe care le-am primit erau din partea investitorilor si a omului care trebuia sa vanda terenul respectivilor investitori. Unul nu putea sa investeasca, altul nu putea sa vanda pentru ca expertii ii cereau sume mari", spune Peres. Intrebat daca nu crede ca aceasta lege ar putea favoriza anumite interese, in sensul ca valoarea terenului in extravilan este mica, iar documentatia pentru cadastru nu va putea costa mai mult de 10% din valoarea de piata, iar cand este trecut in intravilan aceasta creste considerabil, Peres a spus: "Nu neg ca pot sa apara asemenea lucruri. Dar nu asta a fost intentia noastra. Dar de ce credeti ca omul vrea sa treaca terenul in intravilan? Pentru ca-i creste pretul. Legea nu este perfecta". In ceea ce priveste speculatiile care se pot face pe baza acestei legi si faptul ca anumite persoane ar putea sa castige sume consistente, Peres ne-a dat dreptate: "Ceea ce sesizati este perfect real. Probabil ca se si intampla pe undeva. Cred ca exista si posibilitatea ca anumite persoane sa fie favorizate. Ati sesizat foarte bine".
Memoriu catre Basescu
Intr-un memoriu adresat presedintelui Traian Basescu, APCGC arata ca "pretul lucrarilor nu are nici o legatura cu valoarea de piata, depinzand de cu totul alti factori, cum ar fi dimensiunea si forma terenului, amplasarea, gradul de accesibilitate etc.".
"Este adevarat ca in aceasta situatie costul lucrarilor poate fi relativ ridicat in raport cu valoarea terenului masurat, dar acest cost este determinat de conditiile existente in teritoriul respectiv si de cheltuielile pe care le are de platit persoana care isi asuma responsabilitatea documentatiei. Documentatiile tehnice cadastrale nu se fac din birou, ci presupun deplasarea in teren a cel putin doua persoane si alte lucruri complexe. Acceptand o asemenea abordare, ar trebui sa fixam tariful unei consultatii medicale in functie de salariul pacientului", se arata in memoriu.
APCGC considera aberanta si prevederea din lege care spune ca persoanele autorizate sa intocmeasca documentatiile cadastrale au obligatia de a raspunde tuturor solicitarilor privind prestarea de servicii si ca refuzul de a le presta trebuie sa se motiveze in scris. "Nici o persoana nu poate fi obligata sa presteze servicii, mai ales daca nu este retribuita corespunzator. Obligarea unei anumite categorii profesionale sa presteze servicii fara o remunerare corespunzatoare este inaceptabila", se mai arata in memoriu.
Legea geodezului, practic anulata
Asociatia Patronala din Cadastru, Geodezie si Cartografie critica si o alta prevedere a legii potrivit careia absolventii cu studii postliceale sau medii de specialitate, cu o vechime de minimum doi ani, autorizati conform reglementarilor in vigoare, pot executa lucrari de cadastru.
"Exista clar interese in legatura cu acei tehnicieni cu studii medii. Exista la ora actuala persoane care au autorizari obtinute in urma cu ani de zile si care potrivit acestei legi pot executa in continuare lucrari pe termen nelimitat. Fiecare functionar cu atributii in zona avizarii lucrarilor are cateva persoane autorizate (de regula tehnicieni) prin care-si deruleaza afacerile, pentru ca el nu-si poate viza lucrarile. Functionarii fac lucrarile, iar acestia pun stampila pe documentatie. Pentru ca in mod normal acesti tehnicieni cu studii medii ar trebui sa sustina un examen, iar abia dupa si daca il promoveaza sa aiba drept de stampila. Nu e nici o problema ca aceste persoane sa lucreze, nu le ingradeste nimeni acest drept. Pot face masuratori, lucrari. Dar cand vine vorba de avizat o lucrare, acest lucru trebuie facut de un geodez. Pentru ca am intalnit multe cazuri cand astfel de tehnicieni au facut lucrari proaste", spune Manolache. APCGC sustine si ca actul normativ promulgat de curand de Basescu modifica si chiar anuleaza prevederile Legii 16/2007 privind exercitarea profesiunii de geodez, potrivit careia lucrarile topografice si cadastrale pot fi executate numai de profesionisti care indeplinesc anumite criterii de studii si experienta: "De fapt, prin aceste prevederi, Legea 16/2007 este golita de continut si sens. Aceasta a fost adoptata anul acesta de catre Parlament. Este posibil ca in decurs de cateva luni initiatorii prezentei legi sa fi constatat ca Legea 16/2007 este necorespunzatoare".
Pentru oameni simpli
Deputatul PC Cornelia Ardelean, un alt initiator al legii, sustine ca actul normativ este pentru oamenii simpli care nu au bani, care degeaba beneficiaza de gratuitate la notar pentru a se inscrie in cartea funciara daca nu-si pot face cadastrul. Potrivit Corneliei Ardelean, motivatia acestei legi a fost aceea ca foarte multi oameni reclamau ca nu-si pot inscrie terenurile pentru ca pretul documentatiei cadastrale era prea mare sau ca expertii refuzau sa le faca. "Oamenii nu ajung la notar pentru ca sunt societati care cer sume foarte mari pentru intocmirea documentelor. N-au cum sa-si faca inscrierea atat timp cat documentatiile costa foarte mult. Este o activitate de interes national inscrierea in cartea funciara a acestor terenuri. Ei (n.r-geodezii) castiga oricum si isi acopera la modul rezonabil cheltuielile, avand si profit. Se doreste sa se intocmeasca documentatii putine, care costa mult, in loc sa se faca mai multe pentru a se pune in ordine inscrierea in cartea funciara", a spus Ardelean.
Refuzul trebuie motivat
Deputatul PC Bogdan Ciuca se numara si el printre cei zece initiatori ai legii. "Expertii cadastrali in marea majoritate sunt interesati sa faca schite in mediul urban, unde sunt valori mari. Dar sunt persoane in mediul rural care vor sa vanda jumatate de hectar sau 1000 de metri extravilan, cu o valoare foarte mica. Pentru asta trebuie sa apeleze la experti care de regula ori nu se deplaseaza daca terenul este cine stie unde, ori sumele solicitate pentru cadastru depasesc cu mult pretul cu care omul vinde terenul. Vorbesc de situatia in care expertul nu se deplaseaza, pentru ca este departe, iar daca o face cere un pret care sa-l motiveze si blocheaza vanzarea. Expertul care castiga foarte bine cand face cartea funciara la un imobil poate sa castige mai putin cand face documentatia cadastrala pentru un teren extravilan", considera Ciuca. "Pana la aceasta lege expertii puteau alege daca sa faca sau nu o lucrare, putand sa refuze fara sa dea nici o explicatie. Sau spuneau ca-l fac daca-i dau 100 de milioane. Din aceasta cauza am introdus in lege ca trebuie sa motiveze refuzul. In mediul rural este o situatie generalizata. Nu ne referim la Bucuresti sau imprejurimi. Sunt convins ca acesti experti or sa se descurce. Pentru ca daca iau un milion la o lucrare, in aceeasi zi mai fac inca o documentatie pentru care ia 100.000 de dolari. Cei care fac afaceri imobiliare de anvergura habar n-au de legea asta. Cine face afaceri de milioane nu are nevoie de asa ceva", spune acesta.
Pericol de evaziune fiscala
Iohan Neuner, presedintele Ordinului Geodezilor, crede ca noua lege ar putea genera evaziunea fiscala. "Ganditi-va ca vine omul sa-si faca cadastrul. Si iti dai seama ca tariful pe care legea te obliga sa-l percepi, chiar aplicand maximul de 10% din valoarea terenului nu-ti acopera cheltuielile. Il refuzi. Ii spui sa mai vina ca momentan sunt multe lucrari. Solicitantul isi da seama ce se intampla si va da cat face lucrarea. Cat sa acopere costurile geodezului. Numai ca nu poti sa incasezi in acte suma reala, ci maxim 10% din valoarea terenului. Acest lucru s-ar putea intampla, generand o mare evaziune fiscala", spune Neuner. Presedintele Ordinului Geodezilor nu exclude posibilitatea ca aceasta lege sa serveasca unor interese imobiliare: "Este foarte posibil ca anumiti oameni sa se foloseasca de procentul de 10% pentru a scoate terenul din extravilan cu un cost minim la cadastru si sa-l bage in intravilan, castigand astfel sume fabuloase".