O senatoare PSD schimba legea pentru propriul frate
- articol aparut in ziarul Cotidianul din data de 18/03/2008 -
Doina Silistru, senator de Vasluis, este acuzata de Ordinul Geodezilor ca a adaugat citeva cuvinte la o lege pentru a da dreptul fratelui sau, de meserie artilerist, sa practice o meserie banoasa: cea de topograf
Opt cuvinte adaugate de catre senatorul PSD de Vaslui Doina Silistru la o lege privind tarifele cadastrale au pus pe jar Ordinul Geodezilor din Romania, singura institutie care ii grupeaza pe cei care pot efectua lucrari de cadastru. Initial, articolul suna asa: “Pot sa execute lucrari de cadastru absolventii cu studii postliceale sau medii de specialitate, cu o vechime in activitatea de specialitate de minimum doi ani”. Completarea, introdusa prin amendament de catre senator, este: “Autorizati conform reglementarilor in vigoare la data autorizarii”. Aceste ultime opt cuvinte pot face ca in Ordinul Geodezilor sa intre automat toate persoanele deja autorizate, inclusiv cele care nu au studii de specialitate, dar au obtinut licenta inainte de 2007 de la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).
Numai ca, la data introducerii amendamentului, iulie 2007, era in vigoare o lege organica privind exercitarea profesiei de geodez, adoptata in ianuarie 2007, si care impune conditii mai severe de exercitare a acestei profesii.
“Senatorul PSD Doina Silistru a fost interesata ca in textul legii privind tarifele sa fie operata neaparat o modificare care sa-i permita fratelui domniei sale, de profesie artilerist, sa intocmeasca acte cadastrale. Dar, in conformitate cu legea organica, el nu-si mai regasea, pe buna dreptate, locul in breasla profesionistilor. Practic, senatorul PSD a avut un singur scop: desfiintarea unei legi organice care reglementeaza o profesie plecind de la criteriul studiilor doar pentru ca fratele sau grupul domniei sale de interese sa poata executa lucrari in continuare, fara sa aiba studiile necesare”, se arata intr-un comunicat al Ordinului Geodezilor din Romania.
Prin Legea nr. 16/2007 (legea organica), o parte dintre cei care au deja licenta, situatie in care se afla inclusiv fratele senatorului, sint preluati in Ordinul Geodezilor, dar numai dupa promovarea unui examen. Din anul 2000 si pina acum, licentele pentru a putea executa lucrari de cadastru se dadeau de catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). Au primit insa licenta si unele persoane care nu aveau studii de specialitate, fapt recunoscut chiar de Robert Tatu, actualul director general al ANCPI. “Am inteles ca in trecut ar fi fost autorizati sa execute lucrari de cadastru si persoane care nu aveau pregatire in acest domeniu, precum unii preoti sau profesori de sport. Dar ANCPI nu mai da licente acum si este treaba Ordinului Geodezilor sa faca ordine in aceasta profesie”, sustine Tatu.
In prezent exista in jur de 3.700 de persoane fizice autorizate sa execute lucrari de cadastru, din care Ordinul Geodezilor doreste sa preia cam 90 la suta. Majoritatea celor ramasi pe dinafara sint fosti ofiteri de armata, ca si fratele senatorului. Acestia au fost autorizati in trecut de ANCPI sa poata executa lucrari de cadastru pe baza unui ordin al Ministerului Apararii, dat cu ocazia masivelor disponibilizari, care spunea, printre altele, ca studiile de artilerist se echivaleaza, in viata civila, cu cele de specialist in tehnologia constructiilor de masini, topografie sau cadastru funciar. “Daca intre timp un militar de cariera face sau a urmat cursuri de topografie si poate demonstra acest fapt pe baza unei diplome, atunci poate executa lucrari de cadastru. Dar sa transformam un artilerist imediat in topograf mi se pare cam mult”, spune seful ANCPI.
Decanul Facultatii de Geodezie si presedintele Ordinului Geodezilor din Romania, prof. dr. ing. Johan Neuner, sustine ca amendamentul senatorului contrazice legea organica. “Noi dorim ca in Ordinul Geodezilor sa se intre pe baza unui exament de competenta, deoarece au fost autorizati de ANCPI, pentru a practica profesia de topograf, si oameni care nu au nici o legatura cu aceasta meserie, precum preoti, politisti, artileristi etc.”, spune decanul Facultatii de Geodezie, Johan Neuner.
Doina Silistru sustine ca nu a facut decit sa imbunatateasca legea organica si sa dea dreptul persoanelor care au executat in trecut lucrari de cadastru sa continue aceasta meserie si pe viitor. “Eu am fost sesizata de fratele meu ca in lege exista o neconcordanta in raport cu realitatea. Deci nu am facut altceva decit sa imbunatatesc. Nu este adevarat ca am dorit sa modific legea pentru a-mi proteja fratele. El lucreaza de peste 10 ani in meseria de topograf”, spune senatorul PSD.
Atac prin invaluire si la Guvern
Pentru a fi si mai sigura asupra viitorului fratelui sau, senatorul PSD a promovat si o ordonanta de urgenta pentru modificarea legii organice. Prin acest act normativ, deja aflat pe masa premierului, Ordinul Geodezilor va fi obligat sa preia toate persoanele deja autorizate, indiferent daca au sustinut sau nu un examen. Doina Silistru recunoaste ca a cerut guvernului Tariceanu sa dea aceasta ordonanta. “Am cerut Guvernului sa dea o ordonanta de urgenta pentru ca Ordinul Geodezilor sa preia toate persoanele autorizate in trecut de ANCPI. Nu pot face ei tot ce vor acolo”, spune senatorul. O persoana autorizata in cadastru poate executa, in medie, lucrari care sa-i aduca un venit lunar de peste 1.500 de euro pe luna.