- Cadastrul agricol -

Cadastrul agricol costa intre 2 si 10% din
valoarea terenului

- articol aparut in ziarul ZIARUL din data de 25/03/2008  -

O initiativa legislativa depusa la Parlament de un grup de 20 de senatori, promoveaza practic pirateria programelor “soft” in domeniul geodeziei, in detrimentul profesionalismului.

Un grup de 20 de senatori au depus la Parlament o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.16/2007 privind organizarea si exercitarea profesiei de geodez. Practic, se doreste ca licentele pentru executarea lucrarilor de topografie si cadastru sa fie acordate in continuare de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) si nu de Ordinul Geodezilor din Romania, asa cum este in vigoare in prezent. Motivul acestei schimbari este dat de grija fata de persoanele “sarace” care actioneaza in acest domeniu, asta in conditiile in care un topograf castiga lunar peste 2.000 de euro.

Cerinta OGR
Practic, Ordinul Geodezilor din Romania cere ca topografii care doresc sa fie licentiati in domeniul cadastrului sa faca dovada ca “detin aparatura de specialitate sau mijloace hardware ori software”. Prin noua propunere legislativa a celor 20 de senatori, aceasta cerinta de lucru dispare, in conditiile in care dosarele de cadastru se trimit online la ANCPI. Ordinul Geodezilor din Romania sustine ca este absurd ca un topograf sa execute dosare cadastrale si sa le trimita online, dar sa nu faca dovada ca detine o licenta de soft, un calculator si un aparat de masurare a distantelor.

UE asteapta
Atat presedintele Romaniei, Traian Basescu, dar si alti oficiali romani, au declarat la Bruxelles ca tara noastra lupta impotriva pirateriei. Numai ca drumul de la intentie la realitate este destul de lung, si asta in conditiile in care s-a votat deja o lege a pirateriei si s-a infiintat chiar o institutie care sa combata acest fenomen, mai precis Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA). Faptul ca nu s-a realizat nimic practic, nu ne mira, atata timp cat un fost ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, a fost acuzat de o companie ca a practicat pirateria de programe “soft”. UE asteapta, in continuare, rezultate palpabile.

Silistru a pus tunul pe lege
Potrivit unui comunicat de presa al Ordinului Geodezilor din Romania, de vina pentru modificarile aberante care se aduc Legii 16/2007 (cea care se ocupa in fapt de organizarea si exercitarea profesiei de geodez), este senatoarea PSD, Doina Silistru (foto), care are un frate artilerist, si deci are interesul ca acesta sa devina licentiat in topografie la “apelul bocancilor”. “Senatorul PSD Doina Silistru ne-a anuntat de mai multe ori ca Legea 16/2007 trebuie modificata pentru a-i permite fratelui domniei sale, de profesie artilerist, sa intocmeasca acte cadastrale. Dar, in conformitate cu legea organica, el nu-si mai regasea, pe buna dreptate, locul in breasla profesionistilor. Practic, senatorul PSD are un singur scop: desfiintarea unei legi organice care reglementeaza o profesie plecand de la criteriul studiilor, doar pentru ca fratele sau grupul domniei sale de interese sa poata executa lucrari in continuare, fara sa aiba studiile necesare”, se arata intr-un comunicat al Ordinului Geodezilor din Romania.