- Unde-i lege, e tocmeala! -

Unde-i lege, e tocmeala!

- articol aparut in ziarul Jurnalul National din data de 08/03/2008  -

În ianuarie 2007, Parlamentul a adoptat si Presedintele a promulgat Legea 16, lege organica privind organizarea si exercitarea profesiei de geodez. La nici sase luni de la aprobare, acelasi Parlament vine si voteaza un alt act normativ care îl contrazice pe primul “pe ici, pe colo, în partile esentiale”.

Legea 16/2007 a aparut “pentru a face ordine într-o zona în care, de multe ori, lucrari de cadastru executate neprofesionist au generat zeci de mii de litigii, aflate pe rolul instantelor”, dupa cum declara Valeriu Manolache, presedintele Asociatiei Patronale de Cadastru, Geodezie si Cartografie (APCGC). Practic, o data cu intrarea în vigoare a acestui act normativ, geodezia a devenit o profesie liberala, ca si notariatul sau avocatura. Conform acestei legi, cei care pot aviza lucrarile sunt doar absolventii de studii superioare de specialitate. Urmarea: “3.000 de persoane nu vor mai fi autorizate pentru ca nu au studiile necesare. Au fost autorizati muncitori care au lucrat cinci ani într-un institut de proiectari, profesori de sport, artileristi, padurari, chiar si preoti. Dupa 2001 a fost o campanie de autorizari pe banda rulanta, ca sa emitem rapid titluri de proprietate”, ne-a declarat Valeriu Manolache. Bucuria celor de la APCGC si din Ordinul Geodezilor din Romania (OGR) nu a durat foarte mult pentru ca, la nici sase luni distanta de la aprobarea Legii 16, acelasi Parlament vine si voteaza o alta lege care evident o contrazice pe prima “pe ici, pe colo, în partile esentiale”, dupa cum sustine Valeriu Manolache.

Interese imobiliare. Este vorba de Legea 217/2007, pentru stabilirea criteriilor de baza a taxelor si tarifelor aferente elaborarii, analizei si verificarii documentatiilor cadastrale pentru înscrierea în cartea funciara a terenurilor agricole. Desi are numai cinci articole, actul normativ a reusit sa puna pe jar atat APCGC, cat si OGR. “Aparent, legea este nevinovata, dar vizeaza profunde interese de grup, încalca Constitutia si ar putea genera evaziune fiscala. În primul rand, anuleaza legea geodezului, prin care se stabilise ca lucrarile de cadastru sa fie vizate numai de absolventi cu studii superioare de specialitate. Apoi, conform aceleiasi legi, vor fi scoase terenuri din circuitul extravilan, a caror valoare nu este foarte mare, acestea fiind apoi introduse în intravilan, unde metrul patrat se vinde cu cateva mii de euro”, ne-a declarat Manolache. În articolul 1, noua lege stabileste ca “onorariile percepute pentru întocmirea documentatiilor cadastrale necesare înscrierii în cartea funciara se stabilesc prin hotarare a Guvernului, în cuantum de 2 pana la 10% din valoarea de circulatie a terenurilor agricole si forestiere”. APCGC contesta tocmai aceasta limitare, presedintele asociatiei sustinand ca pretul perceput pentru lucrarile de cadastru nu are nici o legatura cu valoarea de piata a terenului: “Oare de ce nu se face acelasi lucru si cu taxele notariale? La mijloc sunt alte interese care vizeaza în special marile terenuri. Legea nu a fost data pentru micii proprietari. Cred ca interesul este al celor care detin mii de hectare de teren si care n-ar fi foarte încantati sa plateasca lucrarile de cadastru. În plus, aceasta lege îi protejeaza pe cei care fac afaceri imobiliare, acestia platind o suma mai mica atunci cand trec terenul în intravilan si îi tripleaza pretul”.

Bataie pe Ştampila. Însa, cea mai contestata prevedere din Legea 217 ramane articolul 3, litera (b), care spune ca “absolventii cu studii postliceale sau medii de specialitate, cu o vechime de minimum doi ani, autorizati conform reglementarilor în vigoare”, pot executa fara nici o problema lucrari de cadastru. Asta, în contradictie cu Legea 16, care spune ca pot aviza lucrarile de cadastru doar cei cu studii superioare de specialitate. Conform spuselor reprezentantilor APCGC si OGR, “sunt interese clare în legatura cu acei tehnicieni cu studii medii. Cel care are competenta în zona avizarii lucrarilor de cadastru are pe langa el persoane autorizate prin care îsi deruleaza afacerile pentru ca el nu-si poate viza lucrarea. Functionarii întocmesc lucrarea, iar persoana autorizata pune stampila. Aceste persoane pot lucra în continuare, pot face masuratori, dar lucrarea trebuie avizata de un geodez. Acest act normativ modifica si chiar anuleaza prevederile Legii 16. Nu este posibil asa ceva”. De cealalta parte, Doina Silistru, senator PSD de Vaslui, un aprig sustinator al Legii 217, s-a implicat foarte mult pentru ca actul normativ sa fie adoptat, în special articolul mentionat mai sus. Gurile rele sustin ca senatoarea PSD a fost interesata ca în text sa fie operata neaparat o modificare care sa-i permita fratelui domniei sale, de profesie artilerist si care în conformitate cu Legea 16/2007 nu-si mai regasea locul în breasla profesionistilor, sa aiba în continuare drept de semnatura pe o lucrare de cadastru. “Ordinul geodezilor functioneaza ilegal. Nu-i mai accepta decat pe geodezi si se limiteaza dreptul la profesie. Într-adevar, nu puteam sa stau deoparte atunci cand fratele meu mi-a sesizat ce se întampla. Şi m-am implicat pentru ca acesti oameni care au profesat ani de zile nu pot fi dati la o parte. Fost artilerist, fratelui meu i s-au echivalat studiile la nivel de subinginer topografie si cadastru si profeseaza de 10 ani în aceasta meserie. Şi sunt multi ca el. Nu se poate sa li se ia dreptul de semnatura. M-am saturat de cand ma lupt cu legea asta, dar sper ca se va rezolva într-un final”, ne-a declarat senatorul PSD. Despre celelalte articole ale legii, referitoare la taxele cadastrale, Doina Silistru ne-a spus clar si fara ocolisuri: “Pe mine nu m-a interesat decat articolul 3, litera (b)”.

Lege “flagrant”, contrazisa. Johan Neuner, presedintele Ordinului Geodezilor din Romania, sustine ca aparitia Legii 217/2007, care contrazice “flagrant” legea privind organizarea si exercitarea profesiei de geodez “este aberanta”. Neuner ne-a declarat: “S-a întamplat la numai sase luni de la apatitia Legii 16. Este aberant. Nu se poate ca toti tehnicienii, fara studii de specialitate în domeniu, sa aiba drept de semnatura pe o lucrare de cadastru. Au fost autorizati profesori de sport, padurari, balerini, artileristi. Toti acesti pseudo-cadastristi se vor a fi tinuti autorizati doar pentru stampila. Sunt multi care îsi deruleaza afacerile imobiliare cu ajutorul unor astfel de oameni si au tot interesul sa blocheze activitatea geodezilor”. În plus, Neuner este de parere ca aceasta noua lege poate genera evaziune fiscala: “Exista pericolul ca, din cauza acestei legi, cadastristul sa refuze anumite lucrari. El poate realiza ca tariful pe care legea îl obliga sa-l perceapa, chiar si aplicand maximul de 10% din valoarea terenului, nu-i acopera cheltuielile. Poate ca cel care vrea sa i se faca acel cadastru îsi va da seama care e problema si va plusa pentru a acoperi costurile geodezului. Cel din urma nu va încasa în acte suma reala, ci maximul de 10%. Pot aparea astfel de cazuri si, de aici, evaziunea fiscala”.